دیدگاهها نسبت به رهبری کسبوکار با پیشرفتهای مداوم دنیای تجارت در حال تغییر است. اما معمولا افراد برونگرا به دلیل طبیعت شخصیت خود نقشهای رهبری را بر عهده میگیرند. افراد بسیاری باور دارند که رهبران برونگرا توانایی بهتری در مدیریت تیم دارند. این باور غلط رایج باعث میشود فرصتهای رهبری از افراد درونگرا ولی توانمند دریغ شود و نتوانند پتانسیل خود برای رساندن تیم به موفقیت را نمایش دهند. برای آشنایی با باورهای غلط رایج دیگر درباره رهبران، مطالعه این لینک را پیشنهاد میکنیم.
با این حال باید در نظر داشت که افراد برونگرا نیز میتوانند به طور موثر رهبری کنند و البته مطالعات هم نشان میدهند که رهبران درونگرا قادرند به اندازه رهبران برونگرا موفق باشند. به طور کلی باید گفت که ارزش قائل شدن برای نقاط قوت رهبران درونگرا امری مهم و ضروری است.
یک رهبر درونگرا چه ویژگیهایی دارد؟
پیش از هرچیزی باید یک چیز مهم را مطرح کرد و آن هم این است که درونگرایی به معنای خجالتی یا ساکت بودن نیست و به نحوه مصرف و بازیابی انرژی فرد مربوط میشود.
درونگراها با وقت گذراندن بدون حضور دیگران و متمرکز شدن روی افکارشان انرژی خود را بازیابی میکنند و برونگراها با حضور در کنار دیگران بازیابی انرژی را حس میکنند.
وجود یک رهبر درونگرا مزایای بسیاری برای تیم را به همراه میآورد که باعث دستیابی به موفقیت میشود. برخی از این مزایا شامل موارد زیر هستند:
رهبران درونگرا فکرشدهتر صحبت میکنند و رابطه خوبی با سکوت دارند. این ویژگیها کمک میکند شنوندگان خوبی هم باشند.
همدلی و مهارتهای شنیداری رهبران درونگرا باعث میشود برقراری ارتباط با دیگران و درک کردن نیازهای آنها سادهتر شود.
وقتی رهبر یک تیم درونگرا باشد، فضای بیشتری برای مطرح کردن ایدهها و افکار دیگر اعضای تیم به وجود میآید و همه میتوانند از فرصت دیده شدن استفاده کنند.
هرچند که ممکن است یک رهبر درونگرا به اندازه یک رهبر برونگرا کاریزماتیک به نظر نرسد، اما این ویژگیهای منحصر به فرد باعث میشود افراد تیم بتوانند موقعیتی برای رشد و موفقیت را در محل کار خود تجربه کنند.
درونگرا بودن یک رهبر چطور می تواند به کسبوکاری موفق منجر گردد؟
تحقیقات نشان میدهند که برونگرایی یا درونگرایی رهبران برای محیطهای کاری مختلف و متفاوتی مفید است. برای مثال کارکنان منفعل اغلب از داشتن رهبران برونگرا بهره میبرند ولی کارکنان فعال تحت مدیریت مدیران درونگرا رشد بهتری دارند.
بر اساس مطالعهای که با تمرکز بر تفاوتهای عملکرد میان رهبران برونگرا و درونگرا انجام شده، رهبران درونگرا در مدیریت کارکنان فعال نتیجه بهتری را به نمایش گذاشتهاند. کارکنان این افراد به طور فعالانهتری ایدههای خود را به اشتراک گذاشتند، به میزان بیشتری برای حل مشکلات با مدیر خود همکاری کردند و به طور خودجوش نگرانیهای خود را با مدیران در میان گذاشتند.
۵ روش برای این که یک مدیر درونگرا و موفق باشید
۱. از فکر کردن بیش از حد پرهیز کنید
بزرگترین مانع شما احتمالا خودتان هستید. نگذارید افکارتان باعث محدودیت شما و کسبوکارتان شود. وقتی یک فرد درونگرا در جایگاههای رهبری و مدیریتی قرار میگیرد ممکن است ناراحتی و معذب بودن بیشتری را حس کند و از صحبت کردن در مقابل مردم یا ابراز خود احساس بدی داشته باشد. در صورتی که افراد برونگرا در چنین موقعیتهایی بیشتر احساس هیجانزدگی میکنند.
اجازه ندهید طرز فکرتان درباره شخصیتتان مانعی برای دستاوردها و موفقیتهای شما شود. هر دو سبک رهبری برونگرا و درونگرا میتوانند پلی به سمت رشد کسبوکار و تیم باشند. به خود و تواناییهایتان باور داشته باشید و سبک مدیریتی متناسب با خودتان را توسعه دهید. باور داشته باشید که میتوانید به اندازه یک رهبر برونگرا موفق باشید.
۲. نقاط قوت شخصیت درونگرای خود را بپذیرید
شرکت Campbell’s soup یک برند محبوب غذایی به شمار میرود که در سال ۲۰۰۱ با چالشی روبرو شد که ناشی از تعامل بد کارکنان بود. این موضوع باعث شده بود تا کیفیت محصولات کاهش بیابند و نرخ فروش کمتر شود.
برای رفع این چالش Douglas Conant به عنوان مدیرعامل جدید انتخاب شد. این فرد برخلاف رهبران دیگر از سبک رهبری درونگرا استفاده کرد و تمرکز خود را روی قدردانی از تلاشهای کارکنان قرار داد و ۳۰۰ مدیر ارشد را با افرادی جایگزین کرد که عملکرد خوبی در گوش دادن فعالانه به دیگران داشتند. این رویکرد بسیار کارساز واقع شد و با بهبود تعامل میان کارکنان و مدیران، در طول رکود سال ۲۰۰۸ سود خالص هر سهم شرکت Campbell’s ۷ درصد افزایش یافت.
موفقیت این کیس نشان میدهد که رهبران درونگرا میتوانند بسیار موثر باشند اگر سبک رهبری منحصر به فرد خودشان را برای بهرهمندی تیمشان به کار گیرند.
۳. تیمهای فعال بسازید
درونگراها اغلب رشد دیگران را در اولویت قرار میدهند. مدیران برونگرا اغلب نسبت به ایدههای جدید حالت دفاعی دارند اما رهبران و مدیرانی که درونگرا هستند نسبت به ایدههای جدید با ذهنیت بازتری برخورد میکنند.
پس اگر یک مدیر درونگرا هستید، توصیه میکنیم به دنبال استخدام افرادی باشید که فعالتر هستند. این اتفاق منجر به سریعتر شدن روند نوآوری و حل مسئله در تیم میگردد. هنگام استخدام از افراد درباره مشارکتهایشان در پروژههای قبلی و روند همکاریهای خود با افراد دیگر تیم بپرسید. این کمک میکند تیمی را تشکیل دهید که تحت رهبری یک فرد درونگرا رشد را تجربه میکند.
۴. به تیم خود آزادی در نوآوری بدهید
برای موفق شدن به عنوان یک مدیر درونگرا لازم است یک محیط کار فعال داشته باشید. این یعنی امنیت روانی اعضای تیم را تامین کنید تا تشویق شوند ایدههای خود را ابراز کنند و پروژههای پیچیده را انجام دهند. و البته در کنار حمایت از تلاشهایشان هم به آنها فضای لازم برای نوآوری بدهید.
برای مثال میتوانید اجازه دهید کارمندانتان زمانی از روز را صرف انجام پروژههای مورد علاقه خود یا یادگیری مطالب جدید کنند. این باعث میشود ابتکار عمل و رشد در محل کار پرورش بیابد.
۵. از مهارتهای شنیداری خود استفاده کنید
با بهکارگیری مهارتهای شنیداری و گوش دادن بیشتر، صحبت برای دیگران راحتتر میشود و اعضای تیم تشویق میشوند تا بیشتر شما را در جریان پروژهها، ایدههای خود و موارد این چنینی کنند.
بیل گیتس نمونهای بارز از یک رهبر درونگرای موفق به شمار میرود که از طریق مهارتهای شنیداری عالی توانسته اعتماد را میان خود و اعضای تیمش به وجود بیاورد. این اعتماد باعث میشود کارکنان با احتمال بیشتری مشکلاتشان را مطرح کنند و به پیروی از شما تمایل بیشتری نشان دهند. چنین رویکردی در نهایت وفادری کارکنان را نیز افزایش میدهد.
چالش های رهبران و مدیران درونگرا
خودتردیدی و عدم اطمینان درباره مهارتها و تواناییهای لازم برای این که تیم را رهبری و مدیریت کنند.
احساس کافی نبودن و این که دیگران ممکن است هرگز آنها را به عنوان رهبر جدی نگیرند.
فرار از برعهده گرفتن مسئولیتهای بیشتر چون احساس میکنند که انرژی یا زمان لازم برای این جایگاهها را ندارند و ممکن است بیش از حد خسته شوند.
موارد بالا برخی از چالشهای رایجی است که ممکن است افراد درونگرا در جایگاههای رهبری و مدیریت تجربه کنند. اما به طور کلی با آماده شدن برای رویارویی با این چالشها میتوان در جهت بهبود قدم برداشت و مطمئن بود که داشتن یک تیم قوی با وجود رهبری درونگرا غیرممکن نیست.
رهبری موفق به درونگرایی یا برونگرایی بستگی ندارد
در پایان باید بگوییم که اگر شما فردی درونگرا هستید و علاقمندید موقعیتهای شغلی رهبری را تجربه کنید ولی درباره تواناییهایتان مردد هستید باید بدانید که ویژگیهای منحصر به فرد شخصیتی شما میتواند رهبری را هدفمندتر سازد. شما میتوانید مشکلاتی را به تنهایی حل کنید که برای افراد برونگرا ممکن است چالشبرانگیز باشد. به همین دلیل است که رهبری یک تیم به عنوان فردی درونگرا کاملا امکانپذیر است. با این وجود بهتر است صرفا به طبیعت درونگرای خود تکیه نکنید و برای پیشرفت در کسبوکارتان تلاش کنید نقاط ضعفتان را بهبود ببخشید و از نقاط قوتتان بهتر و بیشتر استفاده کنید.
فرقی ندارد که درونگرا یا برونگرا هستید، در هر دوحالت میتوانید یک تیم قوی بسازید و در مسیر رسیدن به موفقیت، اعضای تیم را همراهی کنید. اجازه ندهید چند ویژگی شخصیتی جایگاه حرفهای شما را محدود کند و بازدارنده کسب تجربیات جدید باشد.
دیدگاهها